Houten speelgoed van Ostheimer stimuleert creativiteit en fantasie

Het leven op de boerderij met heel veel dieren, een ridder die op zijn paard op avontuur gaat door de bergen of een eigen kerststal met Jozef en Maria met naast hun het kindje in de kribbe. Met het houten speelgoed van Ostheimer kan elke fantasie tot leven komen en raakt de creativiteit van baby, peuter en kleuter geprikkeld.

Flexibiliteit, creativiteit en fantasie

De dieren en andere figuren kenmerken zich door de eenvoud in het uiterlijk. De speelgoedmakers maken de producten met in hun gedachten de ontwikkeling van een baby, peuter of kleuter. Een koe kan bewust geen geluid maken of zijn kop bewegen, dat kan juist het kind vanuit zijn of haar fantasie en creativiteit zelf toevoegen. Daarom noemen ze het ook wel lerend speelgoed. Het is een tegenhanger van alle technologie en het cognitieve onderwijs van kinderen. Ook stimuleert het de flexibiliteit van kinderen doordat ze alle figuren in hun verhaal een eigen (bedachte) rol kunnen geven.

Natuurlijk en duurzaam speelgoed

Het speelgoed van Ostheimer maken professionals allemaal zelf met de hand. Hoe ze de dieren en andere producten maakt, lees je hieronder.

Productieproces:
Stap 1: zagen
In de kleingesneden blokjes hout zagen ze als eerst met een lintzaag de contouren van het dier of ander figuur. Hier kunnen ze blokjes met veel kleurverschillen of takken uitsorteren.

Stap 2: schaven
Met een slijpmachine worden de typische ronde randen van Ostheimer op de figuren aangebracht.

Stap 3: Schilderen
In 15 kleinere stappen (kleuren mengen, verschillende lagen) krijgen de figuren kleur. Vervolgens werken ze de figuren met niet-toxische, water oplosbare houtbeits af.

Stap 4: Olie en aan elkaar maken
Sommige losse onderdelen worden in de laatste stap aan elkaar gelijmd. Vervolgens gaan de producten naar de speciale verf en olie winkel waar ze een behandeling van natuurlijke oliën of schellak krijgen.

Over de materialen van Ostheimer

De kwaliteit van het speelgoed van Ostheimer wordt gelegd bij de basis, en dat is het materiaal.

Hout
Ostheimer maakt gebruik van verschillende soorten hout: esdoorn, linde en essenhout. Bij elke houtsoort kijken ze naar de nerven, de speling van het hout, wat bijdraagt aan expressie van een dier. De neushoorn en kameel worden bijvoorbeeld gemaakt van essenhout voor de natuurlijke dierlijke expressie. Het hout dat ze gebruiken, komt uit lokalen bossen in de omgeving. De houtleveranciers zetten zich allemaal in voor duurzaam bosbeheer en zijn PEFC-gecertificeerd.

Kleuren
Ostheimer maakt gebruik van ook niet natuurlijke kleuren. De verf die ze gebruiken is allemaal zweet en speeksel bestendig en voldoet aan de Europese norm.

Oliën
De olie is gemaakt van puur natuurlijke producten van gerenommeerde fabricanten zoals Biofa en Livos.

Wil je nog meer weten over het productieproces van het houten speelgoed van Ostheimer? Bekijk hier de productievideo.

[youtube id=”tXiIZAFJAUE” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=””]

Spelen met Ostheimer speelgoed

Bekijk hier alle producten van Ostheimer op mijnhemeltje.nl 

Veel plezier!

One thought on “Houten speelgoed van Ostheimer stimuleert creativiteit en fantasie

  1. Leuk geschreven blog. Zelf wist ik niet dat het spelen met speelgoed van hout helpt bij de ontwikkeling van creativiteit en de fantasie van een peuter. Verder biedt u erg mooie producten waar uw vakmanschap in terug te zien is.

Geef een reactie